Nauč se Python > Kurzy > Týmový začátečnický kurz PyLadies > Instalace > Instalace editoru

Instalace editoru

Editor, program na úpravu textu, je základní pomůckou každého programátora. A tak je dobré do něj investovat trochu času.

Je víceméně jedno, který programátorský editor budeš používat. Pokud už nějaký oblíbený máš, stačí ho jen nastavit; jestli ne, nějaký ti doporučíme. Pokud ale používáš Poznámkový blok (Notepad) z Windows, nebo TextEdit (editor předinstalovaný v macOS), nebude ti stačit. Stejně tak nejsou vhodné programy jako Word či Writer.

Co programátorský editor umí

Editor pro programátory ti umožňí upravovat prostý text – písmenka. Na rozdíl od programů jako Word, Writer či Pages neumožňuje text formátovat, tedy dělat nadpisy, obarvovat, zvětšovat font pro jednotlivá slova, vkládat obrázky a podobně.

Pomocí editoru budeš zadávat počítači příkazy, takže formátování nepotřebuješ. Porovnej sám/sama, jaký je rozdíl mezi následujícími příkazy pro někoho, kdo se jimi má řídit:

  • Nakresli mi beránka!
  • Nakresli mi beránka!

Naše editory neumí formátování, ale neznamená že to jsou úplně „hloupé“ nástroje. Aby se ti programy upravovaly pohodlněji, mají několik vychytávek:

Podpora více souborů

Větší projekty sestávají z více souborů, které můžeš mít v editoru otevřené všechny najednou.

Číslování řádků

Před každým řádkem se ukazuje číslo. To se bude velice hodit, až Python bude nadávat, že chyba je na řádku 183.

Odsazování

V Pythonu je důležité, kolika mezerami řádek začíná. Správně nastavený editor nám odsazování značně zjednoduší.

Obarvování

Ačkoli nemůžeme u jednotlivých písmenek nastavovat barvu přímo, editor nám obarvením může napovědět, jak našim instrukcím bude počítač rozumět. Ale je to jenom nápověda: programátor s jinak nastaveným editorem může mít stejný soubor obarvený docela jinak.

Pro ilustraci, takhle může v editoru vypadat kousek kódu:

    1  @app.route('/courses/<course:course>/')
    2  def course_page(course):
    3      try:
    4          return render_template(
    5              'course.html',
    6              course=course,
    7              plan=course.sessions,
    8          )
    9      except TemplateNotFound:
   10          abort(404)

Volba a nastavení editoru

Vybereš-li editor, klikni na jeho jméno a dostaneš se na instrukce ke stažení a nastavení. (Na tuhle stránku se pak už nemusíš vracet.)

  • Visual Studio Code – doporučený editor pro Windows a macOS (a vhodný i pro Linux). V poslední době je to asi nejpopulárnější editor kódu. Nabízí mnoho funkcí a má velkou základnu uživatelů a vývojářů, takže se neustále vylepšuje.

    V poslední době toho umí víc a víc – a dokonce i věci, které ze začátku trochu překážejí. Neboj se editor přizpůsobit nebo něco vypnout.

Na Linuxu budeš mít pravděpodobně už nainstalovaný Gedit nebo Kate. Zkus se podívat do systémové nabídky, jestli jeden z nich máš (případně je spusť z příkazové řádky jako gedit, resp. kate). Pokud ano, klikni na odkaz níže a editor si nastav. Nemáš-li ani jeden, vyber Visual Studio Code (viz výše).

  • Gedit – bývá na systémech s prostředím GNOME.
  • Kate – bývá na systémech s prostředím KDE.

Existují i jiné editory, na které máme návody nebo jsme je doporučovali ve starších verzích těchto materiálů. Pokud se jeden z nich rozhodneš použít, neuděláš chybu:

  • Atom – kvalitní editor s jednoduchým designem
  • Notepad++ – nenáročný editor pro Windows vhodný pro pomalejší počítače

Máš-li už svůj oblíbený editor – Vim, Emacs, Geany, apod., použij ten:

  • Ostatní – máš-li jiný editor, zkontroluj si že je správně nastaven.

IDE

Existují i složitější a mocnější editory, takzvané IDE (angl. Integrated Development Environment, integrované vývojové prostředí), třeba PyCharm, Eclipse nebo KDevelop. Umí spoustu pokročilých funkcí, které programátorům pomáhají: našeptávání, přejmenovávání, spouštění programů, správu virtuálních prostředí a podobně. Na začátek ale nejsou moc vhodné.

Chceš-li takový editor přesto použít, měl/a bys ho už poměrně dobře znát: vědět, co za tebe dělá editor a jak to spravit, až něco udělá špatně.

Koučové většinou znají jen jeden editor – ten, který používají – takže nemusí být schopní s pokročilým IDE rychle pomoct.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.