Nauč se Python > Kurzy > Týmový začátečnický kurz Pythonu > Závěr > Závěr

Závěr

Takže to byl začátečnický kurz Pythonu!

Doufám, že ti byl užitečný a že tě bavil aspoň tak jako mně. Za mně to byla úplně nová zkušenost. Na začátku mě všichni varovali, že dělat videa je časově náročné – a tak jsem si ověřil, že opravdu je. Rozhodně jste nebyli jediní, kdo občas vůbec nestíhal :)

Jestli ještě nemáš hotové všechny úkoly, nezoufej. Odevzdávátko i diskuse na Discordu zůstane otevřená. Když přidáte nové řešení, ozvi se; můžeme ho opravit i po oficiálním skončení.

Jestli ale máš všechno hotové, gratuluju! Víš jak ovládat běh programu pomocí podmínek a cyklů. Znáš základní datové typy jako čísla, řetězce, seznamy a slovníky. Umíš si napsat vlastní třídu. Umíš složitější program rozdělit do funkcí a modulů. Víš jak proměnné a funkce přehledně pojmenovat a jak psát komentáře. Umíš nainstalovat novou knihovnu.

Ale přesto si možná říkáš, že je toho moc a spoustu se toho ještě musíš doučit. Jak jsem říkal na začátku, začátečnický kurz z tebe udělal začátečníka. Nebo začátečnici. Když se teď ale začneš rozhlížet dál, doufám že zjistíš že víš o čem je řeč, ať už se rozhodneš studovat metody nové třídy z knihovny pro grafiku, nebo jak zapsat cyklus v Javascriptu.

Kam se vydáš, to záleží na tobě. Já plánuju natočit videa na několik bonusových témat, ke kterým mám sepsané materiály. Už na to nebudu mít tolik času – přece jen mi příprava jedné lekce trvala celý den – ale doufám, že přesto budou bonusy užitečné. Na Internetu ale existuje spousta dalších kurzů a materiálů. Můžeš zkusit najít ten pravý pro tebe. Dáváme dohromady tipy od koučů; odkaz na ně bude v popisku. Další možnost – možná lepší než další kurz – je zkusit pracovat na vlastním projektu. Vytvoř si vlastní hru, webovku nebo aplikaci. Na Discordu ti rádi pomůžeme.

Kromě online zdrojů a komunit existují i srazy. Na stránkách Pyvo.cz najdeš informace o setkáních kolem Pythonu které se, doufejme, časem vrátí do parků a hospůdek. Půjdeš-li kolem, zastav se!

Když jsme u toho, kam dál, jedna věc kterou budeš potřebovat, jestli to s programováním myslíš vážně, je angličtina. Té se tento kurz vyhýbá, aby byl srozumitelnější, ale když se podíváš na jiný kód, nebo i na pokročilejší kurz, zjistíš že jména funkcí i proměnných, a dokonce i komentáře, jsou většinou anglicky. Jestli tě programování zaujalo a anglicky tolik neumíš, dej si na tuhle bariéru pozor.

Zvlášť jestli si chceš najít programovací práci. Tomu já se úplně nevěnuju – můj koníček je učit lidi programovat, ne pomáhat s životopisy a pohovory. Mám ale kamaráda, Honzu, který se zabývá přesně tímhle, a tak vás odkážu na jeho web, junior.guru. Z tamější příručky už máš za sebou první dvě kapitoly – Motivaci a Základy – a tak zamiř rovnou na První praxi, kde je spousta tipů na to, co dál.

Doufám že si vybereš.

Kromě toho co po kurzu dál se spousta lidí ptá, jak přispět. To mě těší – děkuju! Kurz je opravdu zadarmo, peníze za něj nechci. Aby se mi finančně vyplatil, musel bych cílit na úplně jinou skupinu lidí. A kurz taky nedělám jenom já, je tu spousta dalších koučů a přispěvatelů. Ale jestli chcete přispět podobné aktivitě, Honza, jehož web jsem před chvílí zmínil, se rozhodl nováčkům věnovat naplno a živit se tím, že jim bude pomáhat. Takže jestli chcete pomoct finančně, členství v klubu junior.guru je za stovku měsíčně.

No a druhá možnost jak přispět je zůstat a pomoct těm, co přijdou po tobě. I v programování platí že nejlíp se něco naučíš když to vysvětlíš ostatním. Tenhle kurz se nejspíš bude opakovat a když se přidáš jako kouč, budeš mít několik výhod:

  • projdeš si celý kurz znovu, z jiného úhlu pohledu, a upevníš si znalosti;
  • zjistíš, co vlastně všechno umíš (v porovnání s těmi, co začínají);
  • a pomůžeš další generaci svých budoucích kolegů :)

No a jestli chceš pomoct ještě víc, můžeš zkusit nějaký kurz zorganizovat. Ať už to bude kurz navazující nebo další začátečnický, je spousta organizačních věcí které nepotřebují experty v programování – zápis účastníků nebo týmů, moderování diskuse, nebo věci navíc jako tisk diplomů pro všechny, kteří kurz absolvovali...

Ale zpátky k tomuhle kurzu. I když je nekomerční, chtěl bych ukázat nějaká sponzorská loga.

Díky společnosti Red Hat, kde pracuju a kde mají vždycky pochopení, když se příprava kurzů náhodou protáhne do pracovní doby.

Díky neziskovce Pyvec, která zaštiťuje aktivity kolem Pythonní komunity v Česku.

A díky PyLadies, koumitě která pomocí Pythonu zapojuje ženy do IT. Asi jste si všimli, že spousta nástrojů kolem kurzu vznikla pod hlavičkou PyLadies. Díky že jsme je mohli využívat!

No, a to je všechno! Díky za pozornost a třeba někdy ahoj!


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.