Nauč se Python > Kurzy > Linuxová administrace > Hierarchie > Souborové systémy – úvod

Souborové systémy – mini úvod

Pojďme si přiblížit, jakým způsobem Linux zapisuje informace – soubory a adresáře – na disk.

Archivy

Jak fungují archivy?

Představ si knížku. Knížka je v podstatě sekvence písmenek. Když se chceš podívat na určité místo, nemusíš listovat každou stránku zvlášť. Pro vyřešení tohoto úkolu najdeš prvně v knížce Obsah, který řekne například: tato kapitola je na stránce 254. Podobně je vše na disku uloženo jako sekvence bajtů. To, že jsou v něm nějaké soubory a adresáře, o nichž jsme se minule bavili, je jen iluze. Ve skutečnosti je na disku jedna dlouhá sekvence jedniček a nul. V tom by se ale vyhledávalo špatně, a proto má počítač v rámci svých jedniček a nul speciální informace, které podobně jako obsah v knížce říkají: zde jsou adresáře, v nich jsou tyto soubory, jsou takto velké, takto se jmenují atd.

Nejlepší si to bude ukázat na příkladu archivu zip.

ZIP

Obsahuje jednu dlouhou sekvenci informaci, na jejíž konci je centrální adresář. Ještě za ním je informace o počtu souborů v archivu. V centrálním adresáři je řečeno: 1. soubor začíná na 0. pozici, 2. soubor začíná na 15. pozici atd. Jsou v něm také informace o jednotlivých souborech: mj. jejich jména a jak jsou dlouhé.

Centrální adresář se nachází v zipu na konci, což má svůj důvod. Můžeš vzít normální soubor, na konec mu přilepit zip, a soubor bude pořád fungovat i jako starý soubor – pokud ho čteš jen od začátku do původního konce souboru.

Soubory v zipu se dají docela jednoduše číst. Podíváš se, kde začít a jak dlouho číst, a je to.

Souborový systém

Podobně jako archiv Zip fungují souborové systémy – způsob, jak ukládat a spravovat spoustu souborů a adresářů na disku. Na určitých částech disku jsou uložena data jednotlivých souborů; na jiných je uložen seznam souborů v adresářích; jinde jsou popisy souborů obsahující informace o jejich vlastnostech.

Na rozdíl od zipu je „opravdový“ souborový systém složitější – například „adresář“ není centrální, ale bývá pro každou složku zvlášť. „Opravdový“ souborový systém je dělaný nejen na čtení souborů, ale i na snadný zápis. (To teoreticky jde i v zipu, ale problém vzniká, pokud soubor, který chceš do archivu nahrát, je větší než místo, které je v něm k dispozici.)

Základní myšlenka ale zůstává stejná.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.