Nauč se Python > Kurzy > Linuxová administrace > Instalace > Virtuální počítač

Virtuální počítač

V tomto kurzu se budeme učit pracovat s operačním systémem Linux. To je možné i v případě, že aktuálně používáš jiný operační systém - díky tzv. virtuálnímu počítači. To je program, který se tváří jako opravdový počítač a dá se do něj nainstalovat jiný operační systém.

To je velmi výhodné pro různé testování a objevování. Když si virtuální počítač rozbiješ, smažeš ho stejně snadno, jako soubor a máš uklizeno. Nebo si můžeš uložit stav a později se k němu vrátit.

Protože v kurzu budeme testovat, objevovat a občas i rozbíjet, vytvoř si virtuální počítač i pokud používáš Linux.

Hned na začátku tě čeká malá terminologická nepříjemnost: Hostitel (anglicky host) je termín označující operační systém/počítač, v rámci kterého budeš provozovat ten virtuální – tedy to, co máš na poc'itači nainstalováno už teď. Virtuálnímu systému se česky říká host (anglicky guest). Slovo host má tedy v češtině úplně opačný význam než v angličtině.

Stažení obrazu

Na opravdový počítač se dá Linux nainstalovat z DVD nebo USB disku („flashky“). Pro virtuální počítač budeš potřebovat virtuální DVD – soubor, který obsahuje stejná data jako disk. Říká se mu obraz disku nebo ISO soubor.

Existuje velké množství tzv. distribucí, tj. variant linuxů. Ty se liší typicky v dostupném software, grafickém prostředí, způsobu instalace softwarových balíčků a spoustě dalších detailů. Pro jednotnost si budeme všechno ukazovat na distribuci Fedora, kterou si stáhni z getfedora.org – stáhnout soubor ISO.

Je to velký soubor (zhruba 2 GB) se jménem jako Fedora-Workstation-Live-x86_64-31-1.9.iso.

Příprava hosta

Existuje několik programů, které umí simulovat virtuální počítač. Vyber si jeden podle svého hostitelského systému a ho:

Nevíš-li, poraď se s někým zkušenějším – nebo zkus jeden z nich.

Instalace systému

Při prvním spuštění je (virtuální) pevný disk zatím prázdný a ve virtuálním počítači vsunuta do virtuální DVD mechaniky ISO obraz, který obsahuje soubory potřebné k samotné instalaci.

Instalace #1

V černém okně vyber šipkami na klávesnici (myš zatím nelze použít) Start Fedora-Workstation-Live 31 a potvrď klávesou Enter.

Instalace #2

Po chvilce se zobrazí už grafické okno, kde myší klepni na Install to Hard Drive. Tím se spustí samotná instalace. (Druhá volba Try Fedora ti spustí operační systém rovnou z DVD k vyzkoušení - tu ale nyní nevyužijeme).

Instalační obrazovky

  • Výběr jazyka - V levém panelu vyber Čeština, poté klepni na Pokračovat. (Můžeš vybrat i jiný jazyk, ale tyto materiály budou v češtině.)

    Instalace #3

  • Přehled instalace - Instalátor potřebuje potvrdit kde se bude instalace provádět. Klepni na Cíl instalace, která ti nabídne dostupné pevné disky.

    Instalace #4

  • Cíl instalace - U virtuálního počítače je situace jednoduchá, není tu potřeba nic měnit. vlevo nahoře najdeš tlačítko Hotovo, kterým obrazovku potvrdíš.

    Instalace #5

  • Přehled instalace - Nyní už instalátor ví vše potřebné. Vpravo dole klepni na tlačítko Spustit instalaci. Od tohoto okamžiku se začne zapisovat na vybraný pevný disk.

    Instalace #6

  • Průběh instalace - tento krok bude trvat nejdéle. V závislosti na rychlosti tvého počítače to může být od minut po malé desítky minut. Nakonec se vpravo dole objeví tlačítko Dokončit instalaci. Tím dojde k uzavření instalačního programu a je třeba provést restart.

    Instalace #7

  • Restart - K tomu je potřeba kliknout na symbol ⏻ úplně vpravo nahoře, poté na další ⏻ a nakonec na tlačítko Restart.

    Instalace #9

    Instalace #10

Dokončení instalace

V této části už je operační systém nainstalovaný, zbývá akorát provést posledních několik nastavení. To se děje formou průvodce kde je tlačítko Další vždy vpravo nahoře.

  • Soukromí

    • Geolokační služby - můžeš klidně vypnout
    • Automatické hlášení problémů - radši taky vypni; ať nikdo neví jakou neplechu na virtuálním počítači napácháš

    Instalace #11

  • Účty online - tento krok můžeš klidně přeskočit (a třeba provést později)

    Instalace #12

  • O vás - Nejdůležitější krok. Tady doplň Celé jméno (diakritika nevadí) a především Uživatelské jméno (pouze znaky a-z, _, -, číslice ). To je nejdůležitější. Tím se budeš přihlašovat do systému. Oba údaje lze změnit i později, avšak byť je změna Uživatelského jména v budoucnu technicky vzato možná, jde o problematický úkon. Proto je velmi důležité si ho dobře rozmyslet hned na začátku. (Celé jméno slouží jen jako popiska k uživatelskému jménu.) Pokračuj tlačítkem Další.

    Instalace #13

  • Nastavení hesla - je heslo k uživatelskému jménu vyplněném v předchozím kroku. Heslo je potřeba zadat do obou polí stejné.

    Navzdory obecným radám o heslech tady doporučuji zadat jednoduché heslo, třeba 123 nebo slovo heslo. Jde o virtuální počítač, který není potřeba nějak zvlášť chránit.

    Určitě ale nepoužívej heslo, které používáš i jinde!

    Instalace #14

    Heslo si dobře zapamatuj (nebo, navzdory radám k bezpečným heslům, zapiš).

  • Připraveno k používání - Výborně, všechno je již nastaveno a můžeš se pustit do objevování. Klepni na Začít používat systém Fedora.

    Instalace #15

Virtuální počítač můžeš vypnout přes menu v pravém horním rohu obrazovky.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.