Nauč se Python > Kurzy > Linuxová administrace > Instalace > Úvod do prostředí GNOME

Úvod do prostředí GNOME

Grafické prostředí je část systému, která se stará o spouštění grafických („okýnkových“) programů, vykreslování okýnek, a podobné úkoly. My budeme používat prostředí GNOME.

GNOME poznáš podle horní černé lišty, na které je vlevo tlačítko Činosti (angl. Activities), uprostřed datum a čas a vpravo několik ikonek. (Všechno to samozřejmě jde různě přenastavit.)

GNOME Shell

Kliknutím na Činnosti se ukáže přehled:

Činnosti

  • Vlevo je lišta ikonek, kterými můžeš spouštět různé programy. Poslední ikonka, mřížka z teček, otevírá nabídku všech nainstalovaných grafických programů.

  • Nahoře je hledací lišta, pomocí které můžeš hledat programy ke spuštění, soubory k otevření, nastavení ke změně, a tak podobně.

    Tip: Na hledací lištu není potřeba klikat, stačí začít psát na klávesnici!

  • Uprostřed se ukazují aktuálně otevřená okna, pokud nějaká jsou.

  • Vpravo je seznam virtuálních ploch (angl. Virtual desktops), oddělených „prostorů“ pro okýnka, mezi kterými můžeš přepínat. Doporučuju to zkoumat, až budeš mít otevřeno několik okýnek. Kdyby ti někdy okýnka „zmizela“, koukni sem, jestli nejsou na jiné ploše.

Pro systémovou administraci budeš potřebovat hlavně prohlížeč, příkazovou řádku (terminál) a textový editor. Zkus si je spustit:

  • Klikni na Činnosti a vlevo vyber ikonku prohlížeče Firefox (červená lištička).

  • Klikni na Činnosti. Terminál v nabídce není, začni tedy psát TER, dokud se neobjeví ikonka Terminálu. Klikni na ni pravým tlačítkem a zvol Přidat mezi oblíbené. Od teď bude Terminál v liště vlevo, což se určitě bude hodit :)

    Přidání Terminálu do oblíbených

  • To samé udělej pro Textový editor.

Nakonec klikni do pravého horního rohu. Ukáže se menu se systémovým nastavením: hlasitost zvuku, připojení k internetu, přepnutí uživatele. (Na opravdovém počítači tu najdeš i např. nastavení jasu obrazovky, Bluetooth, atd.) Dole jsou tlačítka pro nastavení (které doporučuju časem postupně projít, abys zjistila co všechno je možné), zamčení obrazovky a vypnutí počítače.

Systémové menu

Až si dohraješ, virtuální počítač můžeš vypnout.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.