Nauč se Python > Kurzy > Hadí workshop pro PyLadies > Příprava > Instalace editoru

Instalace editoru

Editor, program na úpravu textu, je základní pomůcka každého programátora, takže je dobré do něj investovat trochu času.

Je víceméně jedno, který programátorský editor budeš používat. Pokud už nějaký oblíbený máš, stačí ho jen nastavit; jestli ne, nějaký ti doporučíme. Pokud ale používáš Poznámkový blok (Notepad) z Windows, nebo TextEdit (editor předinstalovaný v macOS), nebude ti stačit. Stejně tak nejsou vhodné programy jako Word či Writer.

Co programátorský editor umí

Editor pro programátory nám umožňuje upravovat prostý text – písmenka. Na rozdíl od programů jako Word, Writer či Pages neumožňuje text formátovat, tedy dělat nadpisy, obarvovat, zvětšovat font, vkládat obrázky a podobně.

Pomocí editoru budeme zadávat počítači příkazy, takže formátování nepotřebujeme. Porovnej sama, jaký je rozdíl mezi následujícími příkazy pro někoho, kdo se jimi má řídit:

  • Nakresli mi beránka!
  • Nakresli mi beránka!

To, že neumí formátování, neznamená že jsou naše editory úplně „hloupé“ nástroje. Aby se nám programy upravovaly pohodlněji, mají několik vychytávek:

Podpora více souborů

Větší projekty sestávají z více souborů, které můžeš mít v editoru otevřené všechny najednou.

Číslování řádků

Před každým řádkem se ukazuje číslo. To se bude velice hodit, až Python bude nadávat, že chyba je na řádku 183.

Odsazování

V Pythonu je důležité, kolika mezerami řádek začíná. Správně nastavený editor nám odsazování značně zjednoduší.

Obarvování

Ačkoli nemůžeme u jednotlivých písmenek nastavovat barvu přímo, editor nám obarvením může napovědět, jak našim instrukcím bude počítač rozumět. Ale je to jenom nápověda: programátor s jinak nastaveným editorem může mít stejný soubor obarvený docela jinak.

Pro ilustraci, takhle může v editoru vypadat kousek kódu:

    1  @app.route('/courses/<course:course>/')
    2  def course_page(course):
    3      try:
    4          return render_template(
    5              'course.html',
    6              course=course,
    7              plan=course.sessions,
    8          )
    9      except TemplateNotFound:
   10          abort(404)

Volba a nastavení editoru

Vybereš-li editor, klikni na jeho jméno a dostaneš se na instrukce ke stažení a nastavení. (Na tuhle stránku se pak už nemusíš vracet.)

  • Visual Studio Code – doporučený editor pro Windows a macOS (a vhodný i pro Linux). V poslední době je to asi nejpopulárnější editor kódu. Nabízí mnoho funkcí a má velkou základnu uživatelů a vývojářů, takže se neustále vylepšuje.

Na Linuxu budeš mít pravděpodobně už nainstalovaný Gedit nebo Kate. Zkus se podívat do systémové nabídky, jestli jeden z nich máš (případně je spusť z příkazové řádky jako gedit, resp. kate). Pokud ano, klikni na odkaz níže a editor si nastav. Nemáš-li ani jeden, vyber Visual Studio Code (viz výše).

  • Gedit – bývá na systémech s prostředím GNOME.
  • Kate – bývá na systémech s prostředím KDE.

Existují i jiné editory, na které máme návody nebo jsme je doporučovali ve starších verzích těchto materiálů. Pokud se jeden z nich rozhodneš použít, neuděláš chybu:

  • Atom – kvalitní editor s jednoduchým designem
  • Notepad++ – nenáročný editor pro Windows vhodný pro pomalejší počítače

Máš-li už svůj oblíbený editor – Vim, Emacs, Geany, apod., použij ten:

  • Ostatní – máš-li jiný editor, zkontroluj si že je správně nastaven.

IDE

Existují i složitější a mocnější editory, takzvané IDE (angl. Integrated Development Environment, integrované vývojové prostředí), třeba PyCharm, Eclipse nebo KDevelop. Umí spoustu pokročilých funkcí, které programátorům pomáhají: našeptávání, přejmenovávání, spouštění programů, správu virtuálních prostředí a podobně. Na začátek ale nejsou moc vhodné.

Chceš-li takový editor přesto použít, měla bys ho už poměrně dobře znát: vědět, co za tebe dělá editor a jak to spravit, až něco udělá špatně. Koučové většinou znají jen jeden editor – ten, který používají – takže nemusí být schopní s pokročilým IDE rychle pomoct.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.