Nauč se Python > Kurzy > Začátečnický kurz PyLadies > Testování > Domácí projekty

Domácí projekty

Přepiš program na kontrolu rodného čísla pomocí try/except bloků tam, kde to dává smysl. Cílem úkolu je, aby program nikdy neskončil výjimkou, ale vypsal hlášku, v případě že zadané rodné číslo není validní. V tom případě je také zbytečné vykonávat další funkce na kontrolu dělitelnosti a zjištění data narození a pohlaví. V zadání není explicitně napsáno, co máte upravit, protože každá jste s úkolem poprala jinak a nemáte stejný kód jako například u piškvorek. Navíc v nějaké práci nemusíte dostat úkol zadaný téměř do posledního řádku kódu, ale musíte se nad ním sami zamyslet, jak ho vypracovat a jak ho pak vylepšit Proto použijte try/except bloky v místech, kde vy sami si myslíte, že budou podle vás dávat smysl.

K rodnému číslu nám taky pošlete testy, které napíšete na piškvorky. Úkol 1 z pdf. Před tím je velmi vhodné udělat nejdřív úkol 0, jinak ty testy ani nenapíšete.

Jako poslední věc se budeme těšit, až nám odevzdáte úkol 6 z PDF.

Bonusy

The ultimate junior developer survival guide obsahuje rady jak se správně ptát, jak psát dobrý kód, jak se učit a taky jak se z toho někdy nezbláznit.

Minulou lekcí jsme dokončili "jednoduché" programování, kdy váš kód byl jeden skript, který zpracovával příkazy shora dolů a občas si zavolal nějakou funkci, kterou jste nadefinoval předtím. Od příští hodiny už se pustíme do pořádného programování. Budeme se učit o třídách, objektech a objektově orientovaném programování. Přesuneme se do angličtiny a už nebudeme psát kód česky. A taky ho začneme psát hezky. Začneme do vás vyžadovat psaní kódu podle PEP8, což je takový styleguide jak psát hezký python.

Protože vás nechceme jenom učit jak psát kód, ale chceme vás naučit i správně přemýšlet, tadyje odkaz na článek The 5 Problem-Solving Skills of Great Software Developers. Je trochu delší, ale je velmi dobře napsaný.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.