Nauč se Python > Kurzy > Začátečnický kurz PyLadies > Závěrečné projekty - prezentace > Závěrečný projekt

Závěrečný projekt

Naprogramuj vlastní závěrečný projekt s využitím svých nově získaných znalostí na téma tvého výběru. Může se jednat o webovou aplikaci, která poskytuje z databáze nějaké data a využít tak znalosti o relačních databázích. Jestli máš ráda hry, tak můžeš nějakou vytvořit pomocí modulu Pygame. Datové analytičky si mohou stáhnout a zpracovat nějaká zajímavá data. Pokud tě bavila lekce o algoritmech, tak si můžeš napsat vlastní parser nebo řadící algoritmus. Fantazii se meze nekladou.

Závěrečný projekt je nejen zakončením kurzu, ale může velmi dobře posloužit při pohovoru do zaměstnání. Tvůj budoucí zaměstnavatel chce vidět, jak vypadá tvůj kód. Některé firmy posílají zadání úkolu k vypracování, jiné si rádi prohlédnout tvojí práci. V každém případě ti tvůj vlastní projekt přidá plusové body. Proto si vyber téma, které je ti blízké a chtěla by ses mu dále věnovat.

Základní znalosti si získala na kurzu, ale o svém vybraném tématu si budeš muset něco nastudovat i sama. Projektem nemáš jen ukázat, že jsi zvládla pochopit látku kurzu, ale že se dokážeš sama dále vzdělávat.

Kouč tvého projektu

S projektem ti nemusí pomáhat kouč, který ti pomáhal celý semestr. Každý z koučů je dobrý v něčem jiném, takže by bylo dobré využít jeho znalostí a vedení v jeho specializaci. Podle toho, co si vybereš za téma, tak pak napiš příslušnému kouči.

Anička: backend

Baví tě webové aplikace ve Flasku, databáze, radši by si vystavovala endpointy a vracela JSONy než řešila formátování testu a barvičky? Anička by tě ráda dovedla až k práci vývojářky.

Pavel: hry

Vzpomínáš na první lekci a svojí hru ve Scratchi? S Pavlem a Pygame můžeš vytvořit ještě lepší.

Monika: datová analýza

Ráda se hrabeš v datech a hledáš v nich souvislosti? Monika se svojí několiletou zkušeností v oboru ti ukáže, jak se to dělá ve skutečném světe, aby si za to dostala i zaplaceno.

Matěj: programování

Přišly ti parádní context managery a dekorátory? Libovala sis v lekci OOP? Jestli se chceš prohloubit svoje znalosti Pythonu, umět navrhovat a psát čistý, rychlý a efektivní kód, tak Matěj ti pomůže se stát opravdovou pythonistkou.

Petra: testování

Jako absolventka vypracovala projekt automatického testování pomocí Sellenia a za dva měsíce byla přijatá na pozici testerky. Jestli máš podobný cíl, tak ti Petra bude pomocí s opravdu čerstvou zkušeností.

Zdeněk: frontend

Líbila se ti Flasková aplikace, ale přišla ti moc nudná, když vracela jen text? Jestli by tě bavilo jí obarvit a rozhýbat, tak napiš Zdeňkovi. Sám obarvil a rozhýbal několik webových aplikací, takže ti s roky zkušeností bude dobrým koučem.

Formální požadavky na závěrečný projekt

Téma práce je čistě na tobě, ale po technické a formální stránce by projekt měl splňovat určitá kritéria.

OOP

Použij třídy a principy OOP. Téměř vždy se dá najít jejich vhodné využití a jejich znalost se v dnešní době mezi programátory považuje za samozřejmost.

Angličtina

Angličtina je pro programátora taková samozřejmost jako to, že umí používat klávesnici a myš. Ukaž je jí ovládáš a že zvládáš nejen anglická slovíčka, ale i smysluplně pojmenovávat proměnné.

Dokumentace

Psaní dokumentace by měla být další samozřejmost. Pomůže to lidem, kteří budou číst tvůj kód, pomůže to i tobě, až ho za pár let uvidíš a budeš přemýšlet, co dělá. Komentář by měl být vysvětlující, ne popisný - měl by říkat, proč kód něco dělá, ne popisovat co dělá. Jak na to najdeš zde.

Testy

Psaní testů se může zdát jako nutné zlo. Zachránilo ale už spoustu kritických chyb před tím než mohly něco pokazit na produkci. Je dobré ukázat, že je umíš napsat a rozumíš jejich důležitosti.

PEP8

Každá firma může mít vlastní tzv. code style, podle kterého formátuje kód. Všichni ale znají a ctí PEP8 jako základní formu formátování pythonního kódu.

Odevzdání a prezentace

Na projekt si udělej nový repozitář na githubu. Zkus se vyhnout commit messages ve stylu done, fixed bug a podobně. Na hezkých a dobře vysvětlující commit messages záleží víc než si myslíš. Společně s kvalitní dokumentací pomáhají ostatním vývojářům a tobě v budoucnu se nezamotat v nic neříkajícím kódu bez vysvětlení. Jak psát hezké commit messages najdeš zde.

Doufám, že si práci na závěrečném projektu užiješ a budeme se těšit na jeho prezentaci v úterý 21.1.2020 v 18h klasicky v Nekavárně.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.