Nauč se Python > Kurzy > Hadí workshop pro PyLadies > Rozšíření > Rozšíření Hada – Nekonečná klec

Nekonečná klec

Místo konce hry při naražení do zdi můžeme nechat hada „projít“ a objevit se na druhé straně.

Z pohledu logiky hry to není tak složité, jak to může znít. Stačí v move místo ukončení hry správně nastavit příslušnou hodnotu. Je ale potřeba si dát pozor kde použít new_x a kde new_y, kde width a kde height, a kde přičíst nebo odečíst jedničku, aby při číslování od nuly všechno sedělo. Zkus to!

Řešení

Jestli už vykresluješ hada místo housenky, možná teď narazíš na problém s vybíráním správných dílků – okraj herní plochy hada vizuálně rozdělí na dva menší. Zatím tenhle vizuální problém ignoruj.

Zbytkové řešení

Jde to jednodušeji? Jde! Matematikové vymysleli operaci, která se jmenuje zbytek po dělení. Ta dělá přesně to, co potřebujeme – zbytek po dělení nové souřadnice velikostí hřiště dá souřadnici, která leží v hřišti. Když byla předchozí souřadnice o jedna větší než maximum, zbytek po dělení bude nula; když byla -1, dostaneme maximum.

Python moužívá pro zbytek po dělení ooperátor %. Zkus si to:

>>> 6 % 10      # Zbytek po dělení šesti desíti
6
>>> 10 % 10
0
>>> -1 % 10
9

Celý kód pro kontrolu a ošetření vylézání z hrací plochy tak jde nahradit dvěma řádky:

        new_x = new_x % self.width
        new_y = new_y % self.height

Podobné matematické „zkratky“ umí programátorům často usnadnit život. Jen přijít na ně nebývá jednoduché. Ale nevěš hlavu: neláká-li tě studovat informatiku na škole, věz, že to jde i bez „zkratek“. Jen občas trochu krkoloměji.

To, že existuje přesně operace kterou potřebujeme, není až tak úplně náhoda. Ona matematická jednoduchost je spíš důvod, proč se hrací plocha u spousty starých her chová právě takhle. Odborně se tomu „takhle“ říká toroidální topologie.

Pro matematiky

Zkušení matematici si teď možná stěžují na nutnost definovat zbytek po dělení záporných čísel. Proto dodám, že ho Python schválně definuje vhodně pro tento účel; a % b má vždy stejné znaménko jako b.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.