Nauč se Python > Kurzy > Začátečnický kurz PyLadies > MicroPython > MicroPython – taky Python

MicroPython – taky Python

Tak jako máš na počítači nainstalovaný operační systém, na vývojové desce je takzvaný firmware, program, který ovládá všechny ty drátky, čipy a světýlka, co v ní jsou. My používáme firmware zvaný MicroPython, který navíc rozumí jazyku Python a umí provádět pythonní příkazy. Zkus si to! Tři zobáčky, které vyskočí když se k destičce připojíš (příp. když pak zmáčkneš Enter), přišly ze zařízení, které teď netrpělivě čeká na příkaz.

>>> 1+1
2
>>> print('Hello World')
Hello World

Téměř vše, co používáš v Pythonu na počítači, umí MicroPython taky: čísla, řetězce, seznamy, třídy, výjimky, moduly a tak dál. Některé detaily ale jsou trochu osekané, aby se všechno vešlo do extrémně malého prostoru. Zkus si, jak se liší efekt následujících příkazů od „velkého” Pythonu:

>>> print
>>> import math
>>> math.pi

Nejdůležitější věc, která je osekaná, je standardní knihovna – většina modulů, které na počítači můžeš naimportovat, v MicroPythonu chybí. U modulů jako turtle je to pochopitelné, ale v rámci šetření místem chybí i moduly jako random. Většinou to příliš nevadí – malá zařízení se používají na jiné věci než ta velká – ale je potřeba si na to dát pozor.

Některé věci ze standardní knihovny se dají najít ve zjednodušené formě na jiných místech. Například ačkoliv modul random chybí, náhodné číslo od 0 do 255 se dá získat pomocí:

>>> from os import urandom
>>> urandom(1)[0]
61

Ovládání konzole

Při psaní složitějšího kódu si všimneš, že konzole MicroPythonu automaticky odsazuje. To je pro malé programy pohodlné, ale umí to i znepříjemnit život – hlavně když chceš kód do konzole zkopírovat odjinud.

Proto má konzole MicroPythonu speciální vkládací mód, který automatické odsazování vypíná. Aktivuje se pomocí Ctrl+E a ukončuje se pomocí Ctrl+D.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.