Nauč se Python > Kurzy > Začátečnický kurz PyLadies > MicroPython > Instalace > Instalace – Windows

Instalace pro Windows

Instalace ovladače a číslo COM portu

Tento návod je pro destičky s USB převodníkem CP2102. Některé levnější modely používají převodník CH340G. Který převodník máš se nejlíp dozvíš od toho, kdo ti destičku poskytl. Ovladač k CH340G se dá dostat z blogu iotta.cz.

Po připojení destičky se Windows nejspíš pokusí nainstalovat ovladač. To je dobře. Kdyby instalace potřebovala vybrat soubor, ovladač stáhni ze stránek výrobce, rozbal a vyber.

Ze systémového menu (klávesa Windows) otevři správce zařízení (Device Manager). Pod Ostatní zařízení (Other Devices) nebo Ports (COM & LPT) najdi položku obsahující CP2102 nebo CP210x.

Je-li u položky ikonka varování ⚠, stáhni ovladač ze stránek výrobce, pak klikni na položku pravým tlačítkem, vyber aktualizaci ovladače a použij dříve stažený ovladač.

Jestli ikonka ⚠ chybí (nebo zmizela), na konci jména položky by mělo být číslo COM portu – například (COM13). Číslo si zapamatuj.

Instalace a nastavení PuTTY

Pak si nainstaluj program PuTTY (putty.exe) a spusť ho. V konfiguračním okýnku zaškrtni Connection Type: Serial a do Serial line: zadej svůj COM port. Pak přepni v seznamu vlevo na Serial (úplně dole) a nastav Speed na 115200 a Flow Control na None:

Obrázek nastavení PuTTY

Potom zpátky v kategorii Session můžeš nastavení uložit pro příště: do políčka Saved Sessions zadej MicroPython a klikni Save.

Nakonec klikni Open. Mělo by se otevřít okýnko podobné konzoli, kde se, když zmáčkneš na modulu RST, objeví nakonec tři zobáčky: >>>.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem.