Nauč se Python > Kurzy > Začátečnický kurz PyLadies > Instalace > Instalace Pythonu > Instalace Pythonu - Windows

Instalace Pythonu pro Windows

Běž na stahovací stránku Pythonu a stáhni si instalátor nejnovější stabilní verze Pythonu. Python verze 3.6.0 má jistá vylepšení, která budeme v tomto kurzu používat. Proto stahuj jen verzi 3.6.0 nebo novější.

Jak poznat, který instalátor je ten pravý? Pokud má tvůj počítač 64bitovou verzi Windows, stáhni si Windows x86-64 executable installer. Pokud máš starší počítač s 32bitovými Windows, stáhni si Windows x86 executable installer.

Kde zjistíš, zda máš 32bitové nebo 64bitové Windows? Stačí otevřít nabídku Start, vyhledat „Systém“ a otevřít Systémové informace. Pokud máš novější počítač, téměř jistě budeš mít 64bitový systém.

Screenshot zjišťování verze systému

Pak instalátor spusť. Na začátku instalace zaškrtni Install launcher for all Users a také Add Python 3.6 to PATH. Tyto volby ti zjednoduší vytvoření virtuálního prostředí.

(Jestli nemáš administrátorské oprávnění, volbu Install launcher for all Users nezaškrtávej.)

Screenshot instalace Pythonu

Pak zmáčkni Install now a dále se drž instrukcí.

Máš-li otevřenou příkazovou řádku, po instalaci Pythonu ji zavři a otevři novou. Instalace mění systémové nastavení, které se musí načíst znovu.

Vytvoření virtuálního prostředí

Až bude Python nainstalovaný, vytvoř virtuální prostředí.

Zvol si adresář (složku), ve které budeš mít soubory k PyLadies. Může to být třeba C:\pyladies.

Zvolený adresář po vytvoření nesmíš přesouvat jinam – když to uděláš, přestane virtuální prostředí fungovat. Proto ho nedoporučuji vytářet na Ploše.

Kdybys někdy chtěla adresář přece jen přesunout, musela bys smazat virtuální prostředí a vytvořit nové.

Ve zbytku materiálů budeme tento adresář nazývat ~/pyladies, i když se u tebe pravděpodobně jmenuje jinak. Takže kdykoli od teď uvidíš ~/pyladies, doplň místo toho „svůj“ adresář.

Teď když je tenhle adresář vytvořený, otevři příkazovou řádku a příkazem cd se do něj přepni. Pak vytvoř virtuální prostředí:

> py -3 -m venv venv

Tím se nám vytvořil adresář ~/pyladies\venv, ve kterém jsou soubory s virtuálním prostředím. Můžeš se podívat dovnitř, ale nikdy tam nic neměň.

Aktivace virtuálního prostředí

Nakonec virtuální prostředí aktivuj:

> ~/pyladies\venv\Scripts\activate

Nezapomeň místo ~/pyladies zadat „svůj“ adresář!

Po spuštění tohoto příkazu by se mělo na začátku příkazové řádky (před >) objevit slovo (venv). Tak poznáš, že je virtuální prostředí aktivní.

Tenhle příkaz si zapiš. Budeš ho muset zadat vždycky, když pustíš příkazovou řádku, než se pustíš do programování. Máš-li vytištěné domácí projekty, můžeš si ho poznačit tam :)

Zkusme teď nainstalovaný Python použít! To už bude stejné pro tebe i pro lidi na Linuxu a Macu. Sejdeme se na další stránce, kde uděláme první krůčky s Pythonem.


Toto je stránka lekce z kurzu, který probíhá nebo proběhl naživo s instruktorem. Přejít na stejnou lekci v kurzu pro samouky.